Sound Of Silence
Dropbox - Berhati-hati dengan penggunaannya...

Thursday, October 10, 2013 @ 10/10/2013 02:45:00 AM | 0 Comment [s]


Hari ni Areen nak share something yang agak penting jugak.. tentang penggunaan Dropbox.. ada yang tak tahu apa itu Dropbox? Menatang apakah? hah.. ni yang nak kongsi ni.. 

Ni la logo Dropbox tu.. Okay.. secara ringkasnya, Dropbox merupakan sejenis aplikasi macam "poket doraemon".. tempat untuk simpan barang seperti dokumen, gambar or file.. macam cloud database la... boleh share folder dengan orang lain di tempat yang berlainan..

Eh.. tapi kali ni bukan Areen nak cerita pasal apa itu Dropbox.. kalau nak lagi detail pasal Dropbox nie, sila tanya Pak Cik Google korang..comfirm beliau boleh jawab.. 

Areen nak share experience sejak berkecimpung dengan Dropbox ni.. I admit yang memang banyak benefit yang kita dapat, especially bila nak buat group assignment, kita tak payah susah-susah nak jumpa each other, just share document with others team mates and at the same time, diorang pon boleh view and edit dokumen tersebut.. Tapi, disebalik kecanggihan itu, pasti ada kemudaratannya jika kita tak aware dengan setiap tindak tanduk kita.. 

Masa lab session untuk subject Multimedia, Areen terjumpa someone telah sign in akaun Dropbox nya kat PC dalam lab tu.. then, ada la folder2 Dropbox nya.. Akaun seorang siswi FSKM.. suddenly, I noticed that she connected her Dropbox account with her smartphone.. dan malangnya, setiap gambar yang diambil, semua auto-upload dalam folder Dropbox tu.. termasuk lah gamabr2 peribadi beliau yang tak sepatutnya ditonton oleh public.. maybe the girl tak sedar or tak tahu yang semua gambar-gambar dalam smartphone nya ada dalam folder kat PC tu.. So, apa yang Areen buat, Areen just uninstalled the Dropbox application  and deleted all folders. Nasib baik tak jatuh ke tangan someone yang tak bertanggungjawab.. 

So, kita perlu lah berhati-hati and jangan terlalu cuai sehingga menjatuhkan kita.. memang manusia tak lari daripada melakukan kesilapan, tapi selagi kita boleh elak, tak salah kan?

nota kaki : Dunia luas tanpa sempadan.. Semua nya kini dihujung jari.. :) 
sehingga jari bertemu papan kekunci,
Photobucket

Labels: ,



Older Post | Newer Post
The Disclaimer

Assalamualaikum.. It's me.. Areen Adira..yeah! I am a girl, but it does not means I am a weak person..Don't jugdge a book by its cover.. Thanks Visit


Navigations!

Diary About


Let's Talk!


The Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : Babylolica

Best View at GOOGLE CHROME!