Sound Of Silence
~ TIPS TEMUDUGA / INTERVIEW...

Monday, January 30, 2012 @ 1/30/2012 12:27:00 PM | 0 Comment [s]



dah tengok tajuk kat atas...? rasa rasa best tak? kalau rasa best atau tak menepati selera anda..sila tekan ' CTRL + W' okay..hee..
okay lah... walaupun umur kecik lagi tapi rasa nak share pulak pasal temuduga nie.. tak kira lah kerja awam ke swasta ke.. first time interview or dah banyak kali interview...sesuai untuk semua golongan yang ingin mencari kerja.. dah..tak nak bebel lagi..jom kita tengok tips-tips interview...

1. JANGAN BUAT PENEMUDUGA TAK SUKA KORANG...
~~ masa interview tu..tolong elak kan benda-benda berikut ea...
* bercakap perkara-perkara yang tidak berkaitan...
* tidak memberi perhatian kepada 'si tukang interview' tertentu apabila ditemuduga oleh lebih daripada seorang penemuduga..
* mengelak daripada menjawab soalan penemuduga..[hah! cari nahas la korang..]
* menggunakan nama-nama orang berpangkat dengan harapan 'si tukang interview' tersebut kagum dengan korang..[huh! tolong lah..]
* memandang rendah tahap pengetahuan 'si tukang interview' berdasarkan jawapan yang korang bagi kat beliau...

~ perkara-perkara nie bukan sahaja boleh membosankan 'si tukang interview' tapi membuatkan mereka berasa jelik dengan korang..yaakk!


* thanx pak cik google! 


2. SOALAN TRICK! 
~~ kadang-kadang soalan 'si tukang interview' nie boleh menjerat korang... so..hati-hati yer.. antara soalan yang agak femes yang selalu ditanya ialah "BERAPA GAJI YANG ANDA MAHU"..JENG JENG JENG...pe yang korang nak jawab ek?

antara jawapan yang agak selamat untuk menjaga 'market value' korang :-
* "Saya lebih selesa jika Tuan sendiri yang menetapkan julat gaji untuk jawatan ini.."
* "Pendapatan kasar semasa bekerja di syarikat dahulu RM3500.. Bolehkah Tuan memberikan julat gaji untuk jawatan ini?"
* "Saya rasa terlalu awal untuk membincangkan tentang soal ini. Saya lebih selesa jika kita membincangkan soal emahiran dan pengalaman sebelum kita ke peringkat perbincangan yang seterunya.."

aha! tu antara jawapan selamat..tapi sebaik-baiknya korang elakkan terus tanya pasal gaji dan bonus sehingga lah 'si tukang interview' terangkan sendiri kepada korang...okay?


3. EYE-CONTACT (bukan contact lens)
~~ eye-contact merupakan body language yang boleh memberikan gambaran awal tentang tahap kesediaan korang.. bukan bermakna korang kena pakai contact lens baru rasa sedia ea..heee
  • Eye Contact yang kurang akan memberikan impresi bahawa calon tersebut tidak yakin ataupun kurang bersedia.
  • Mata yang sering kali berkedip-kedip  menunjukkan calon gemuruh ataupun kurang jujur ketika menjawab soalan penemuduga.
  • Elakkan mata dari liar memandang persekitaran bilik, seperti siling, meja, perabot dan sebagainya. Tumpukan perhatian dan pandangan kepada para penemuduga.

#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$

nota kaki : hope sikit-sikit dapat bantu korang.. sharing is caring rite?


sehingga jari bertemu papan kekunci,
Photobucket

Labels:



Older Post | Newer Post
The Disclaimer

Assalamualaikum.. It's me.. Areen Adira..yeah! I am a girl, but it does not means I am a weak person..Don't jugdge a book by its cover.. Thanks Visit


Navigations!

Diary About


Let's Talk!


The Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : Babylolica

Best View at GOOGLE CHROME!